Wat is Niesziekte (ook wel kattengriep genoemd)?

Kattengriep komt zeer vaak voor bij katten en wordt veroorzaakt door een reeks respiratoire virussen en kan gecompliceerd worden door een secundaire bacteriële infectie. De symptomen die gepaard gaan met een katgriep-infectie kunnen variëren van mild tot levensbedreigend. Twee kattenvirussen zijn geassocieerd met kattengriep en kunnen alleen of in combinatie voorkomen, feline calicivirus (FCV) en feline herpes-virus (FHV-1). Net als bij mensen kan kattenherpesvirus latent worden in de kat en opnieuw activeren in tijden van stress.

Hoe weet ik dat mijn kat kattengriep heeft?
De klinische symptomen die verband houden met kattengriep zijn onder meer:
niezen
Snot
Conjunctivitis (ontsteking van de binnenkant van de ogen), afscheiding uit de ogen en vaak kleine zweren aan de oppervlakte (hoornvlies) van de ogen.
Het is belangrijk dat katten vaak koorts hebben en depressief worden en een aanzienlijk verlies van eetlust hebben.
Een verstopte neus verhindert dat de kat zijn voedsel en mondzweren ruikt (wat vaak kwijlen van speeksel veroorzaakt) waardoor het verlies van eetlust verder wordt versterkt.

Is kattengriep besmettelijk?

Kattengriepvirussen blijven in het milieu aanwezig en worden gemakkelijk overgedragen tussen katten, vooral via de mens. Vaccinatie is de belangrijkste factor bij het beheersen van de ernst en overdracht van kattengriep. De wilde kattenpopulatie dient als een reservoir voor de kattengriepvirussen. Hoewel vaccinatie erg belangrijk is bij het verminderen van de duur en de ernst van de klinische symptomen die verband houden met de griep van de kat, voorkomt vaccinatie de blootstelling niet of elimineert de infectie volledig.

Het is belangrijk om te weten dat je het griepvirus niet van je kat kunt vangen. Beide kattengriepvirussen zijn specifiek voor katten.

4 manieren om kattengriep te behandelen

Zorg voor katten met kattengriep wordt meestal thuis gedaan. Behandeling en management kunnen omvatten:

1. Lysine 100

LYSINE 100 bevat lysine, zeewier (Laminaria hyperborean) en echinacea. Van lysine is aangetoond dat het de ernst en duur van de symptomen geassocieerd met kattengriep vermindert en ook de hoeveelheid virus verspreiding (en dus transmissie) van geïnfecteerde katten vermindert. Zeewier (Laminaria hyperborean) bevat lamarins en β-glucanen. In sommige soorten is aangetoond dat lamarines en B-glucanen het immuunsysteem positief beïnvloeden en een ontstekingsremmend effect hebben. Bij mensen is echinacea in sommige onderzoeken aangetoond om de incidentie en de ernst van verkoudheid te verminderen.

LYSINE 100 dient te worden toegediend in een hoeveelheid van 1 ml / dag aan kittens en 1-2 ml / dag aan oudere katten. De pasta kan op de lippen of poten van katten worden uitgesmeerd of in hun voedsel worden geplaatst als de kat aan het eten is.

2. Verzorging

In alle gevallen van kattengriep is goede verpleegkundige zorg erg belangrijk. Aangedane katten moeten worden geïsoleerd van andere katten en personen die met de betreffende katten omgaan, mogen geen gezonde katten hanteren, of als ze dat wel moeten doen, moeten ze hun kleding verwisselen en wassen ze hun handen ruim voordat ze dit deden. Het voorzichtig reinigen van de ogen en neusvleugels verbetert het comfort en helpt bij het ruiken van voedsel.

Probeer uw kat stil en comfortabel te houden binnen handbereik van hun eten, water, kattenbak en bed.

 3. smakelijk eten

Moedig je kat aan om te eten. Voedsel moet zeer smakelijk zijn en enigszins worden opgewarmd om de geur te verhogen en de eetlust te stimuleren. Moedig ook uw kat aan om vaak te drinken.

 4. Praat met uw dierenarts

Er moet altijd een veterinair consult worden ingewonnen bij zeer zieke katten, katten met hoest en katten die 3 dagen of langer niet hebben gegeten omdat een antibioticakuur kan worden verlangd.