NutriPower® CartiAid Synergie – VOOR EQUINE GEWRICHTS NUTRITION.

Ongedenatureerd Collageen voor soepele gewrichten.

Wat is collageen?
Ongedenatureerd collageen Type II is een eiwit dat gewonnen wordt uit het borstbeen van kippen en bestaat uit aminozuren. Sinds de oudheid is het bekend dat collageen de gezondheid ten goede komt. Het verstrekken van collageen humaan maar ook aan onze huisdieren, specifiek onze paarden ondersteund een soepele gewrichtsfunctie, bot-, hoorn-, vacht en huid kwaliteit.

Collageen en zijn rol in het lichaam.
Collageen is het belangrijkste eiwit in het bindweefsel van het lichaam. Het houdt alle levende weefsels bij elkaar en zorgt voor de integriteit, elasticiteit en regeneratie van huid, kraakbeen en botten. Het is het meest voorkomende eiwit en vertegenwoordigt bijna 30% van de benodigde eiwitten.

 

Structuur van collageen.
Collageen is een drievoudige helix van alfaketens van aminozuren die sterke vezels bouwen die worden gebruikt voor de structuur van het lichaam.

Waarom is ongedenatureerd collageen Type II uniek?
Het verstrekken van collageen type II (verkregen uit kippenborstbeen)) kan de gewrichten beschermen en klachten verlichten bij reumatische aandoeningen zoals osteoartritis.

Er zijn duidelijke verschillen tussen ongedenatureerd collageen type II en gehydrolyseerd (afgebroken) collageen type II (collageenpeptiden).
Ter vergelijking, bij humaan gebruik verhoud de dosering van het ongedenatureerd collageen type II 40 mg per dag tot gehydrolyseerd collageen type II tot 10 gram per dag. Het is maar liefst 250 maal zo effectief!

Dierstudies en humane studies suggereren dat ongedenatureerd Collageen beter helpt tegen osteoartritis dan glucosamine en chondroïtine(sulfaat). Echter door ongedenatureerd Collageen samen met deze bouwstenen voor proteoglycanen in te nemen kan wel een additief hoog effect worden bereikt. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs uit dierstudies (ratten, honden, paarden) en humane studies dat ongedenatureerd Collageen gewrichtsontsteking bij osteoartritis significant remt en de conditie van de gewrichten verbetert, met afname van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking, en minder belemmeringen in het dagelijkse functioneren.

Collageen is uniek eiwit met belangrijke aminozuren.
Collageen wordt gekenmerkt door een hoog niveau van de belangrijkste aminozuren: glycine, glutaminezuur, arginine, alanine, aspartaanzuur, serine, proline / hydroxyproline. Deze vertegenwoordigen ongeveer 50% van het totale aminozuurgehalte. Hydroxyproline is uniek voor collageen. De aminozuren in collageen zijn dezelfde als die in gewrichten, botten, pezen en ligamenten.

Wat zijn de effecten van collageen?
Gewrichten.
Collageenvezels vormen tot 70% van de droge kraakbeenmassa en zijn verantwoordelijk voor de structuur en sterkte ervan. Veroudering en sporten met een hoge impact kunnen slijtage aan het kraakbeen veroorzaken.
Dit kan leiden tot gewrichtsongemak, gevoeligheid, stijfheid en vergrendeling.

Collageen effect op totale equine gezondheid.
Van ongedenatureerd collageen Type II is bewezen dat ze de synthese van kraakbeencellen stimuleren, waardoor verhoogde aggrecan en collageen wordt geproduceerd. 

Een klinische studie toonde aan dat een inname van collageen gewrichtsongemak kan verminderen en de flexibiliteit en functie van de gewrichten kan verbeteren. De behandeling met collageen resulteerde in een significante daling van de WOMAC-score gekoppeld aan een verbetering van 37% in gewrichtspijnscore, 44% in stijfheidsscore en 22% in functiescore. Een recente in-vivo studie toonde aan dat collageen op unieke wijze ontstekingsremmende effecten combineert met duidelijke voordelen voor de gewrichtsstructuur, omdat het de regeneratie van het kraakbeen ondersteunt.

Spieren Sarcopenie is het functieverlies bij oudere paarden door afname van spiermassa. Training en voldoende inname van licht verteerbare eiwitten is van vitaal belang om de effecten van de aandoening tegen te gaan.

Het Collageen effect op spieren.
Collageeneiwitten zijn bioactieve eiwitten die spierregeneratie bevorderen. Onderzoek toonde aan dat collageen kan helpen bij het handhaven van de stikstofbalans en het behouden van vetvrije massa bij oudere paarden. Van collageen suppletie in combinatie met weerstandstraining is aangetoond dat het de lichaamssamenstelling verbetert en de spierkracht verhoogt bij oudere sarcopenische paarden.

Het effect van collageen op de botgezondheid.
Collageen maakt ongeveer 90% van de organische botmassa uit, het is een eiwit dat het zachte skelet van botten onderhoud. Calciumfosfaat is het mineraal dat sterkte toevoegt en het raamwerk verhardt. Samen geven collageen en calcium botten hun kracht en tegelijkertijd flexibiliteit om stress te weerstaan. Een cyclus van continue botvorming en afbraak vervangt ongeveer 15% van de botmassa bij gezonde paarden per jaar. Wanneer deze balans naar sneller botverlies en langzamere botvorming leidt, neemt de botdichtheid af waardoor de botten kwetsbaarder worden.

Collageeneiwitten zijn aangetoond in wetenschappelijke studies om de gezondheid van de botten te bevorderen door botvernieuwing te stimuleren, de minerale botdichtheid te behouden en de stevigheid en sterkte van de botten te verbeteren.

Pezen & Ligamenten – gewrichtsbanden.
High impact van de intensieve sport zoals racing, endurance, marathon, jumping maar ook dressuur en het aangespannen gaan vaak gepaard met repetitieve bewegingen en kunnen leiden tot schade aan kraakbeen, pezen en ligamenten en resulteren in overmatige belasting van gewrichten. Onderzoek heeft aangetoond dat ongedenatureerd Collageen kan helpen bij preventieve bescherming van deze essentiële bindweefsels.

Verrichte studies.
Een onderzoek onder meerdere paarden in verschillende disciplines liet een statistisch resultaat zien met significante vermindering van gewrichtspijn bij de groep die collageen verstrekt kregen. Een ander onderzoek op grotere schaal heeft aangetoond dat suppletie van een mix van collageen, BCAA en arginine gedurende een langere periode een verminderde aantasting van pezen, ligamenten, gewrichten en spieren laat zien. Verdere studies tonen een significante toename van de collageenvezeldiameter voor verbeterd kracht en een snellere terugkeer naar wedstrijdniveau na blessures.

CartiAid Synergie. Speciaal ontwikkeld voor gewrichten / pezen en ligamenten voor paarden in de wedstrijdsport, recreatie paarden en senioren paarden die nog comfortabel van hun oude dag willen genieten.

Onze CartiAid Synergie is absoluut dopingvrij.

CartiAid Senior. Speciaal ontwikkeld voor de senior paarden met opstartproblemen (moeilijk opstaan, stram en gevoelig/pijnlijk). Door de toevoeging van duivelsklauw (doping) als natuurlijke pijnstiller geeft het uw paard extra ondersteuning bij pijn. Bij langdurige pees of gewricht blessure te gebruiken.

CartiAid Senior heeft een wachttijd van minimaal 48 uur en is niet geschikt voor drachtige merries.